Stop 5G București

Efectele expunerii prelungite a organismului uman la radiații

Este greu sa ne mai imaginam astăzi o lume fara electricitate sau fara comunicații wireless. Ceea ce putina lume conștientizează este faptul ca utilizarea acestor tehnologii duce la crearea unui camp electromagnetic artificial, din ce in ce mai mare si care este prezent tot timpul in jurul nostru, fie ca ne referim la spatii închise (casa, birou, mașină), fie la spatii deschise.
Cu sau fara voința noastră, corpul nostru este expus acțiunii radiațiilor electromagnetice. Numeroase studii de cercetare științifică au găsit corelații intre expunerea repetata si îndelungată la campurile electromagnetice si efecte adverse asupra sănătății, pe termen lung.

Acestea depind de mai multi factori:

  1. puterea de emisie a sursei,
  2. distanta pana la aceasta,
  3. durata expunerii si
  4. terenul biologic al fiecăruia dintre noi care implica o sensibilitate mai ridicata sau mai scăzută.

Printre efectele nocive semnalate de experți se enumeră:

  1. dificultăți de memorie si concentrare,
  2. dureri de cap,
  3. stres,
  4. insomnii,
  5. tulburări de funcționare a sistemului imunitar,
  6. nervozitate,
  7. iritabilitate,
  8. oboseala anormala,
  9. reducerea fertilității,
  10. predispoziție pentru avort spontan,
  11. afectarea dezvoltării armonioase a copiilor si chiar
  12. favorizarea apariției cancerului.

Poluarea electromagnetică (numită si electro-smog) se produce desigur, la expuneri prelungite și depinde de nivelul și frecvența câmpului electromagnetic.

Aproximativ 10% din populația globului acuză simptome HSEM – adică: „sensibilitate electromagnetică „sau „Sindromul intoleranței la câmpurile electromagnetice „– manifestate prin dureri de cap, apatie, înroșirea pielii, senzație de arsură, oboseală inexplicabilă, dificultăți în concentrare, greață, palpitații cardiace, etc.

Frecvent, acestea sunt favorizate si de o predispoziție fiziologică, de o mai mare sensibilitate a unor organisme la factorii de stres din mediul ambiant. Și în natura, electro-smogul perturba, adeseori echilibrul biologic, foarte cunoscut fiind „Sindromul de scădere a coloniilor de albine”, din pricina faptului că micile vietăți nu mai găsesc drumul înspre stup.

Un experiment al unui apicultor elvețian a arătat că, din 12 colonii de albine, plasate în apropierea unei antene-releu de telefonie, jumătate au pierit. La momentul actual, oficial nu este recunoscut decât efectul termic produs de undele electromagnetice asupra mediului si a corpului uman, rămânând în dezbatere toate celelalte, până la obținerea unor dovezi clare și acceptate.

Expunerea la radiația electromagnetica este de doua feluri: ocupațională si ambientala.

Expunerea ocupațională include sursele constând in aparatura folosita la domiciliu sau serviciu, la care avem acces direct prin utilizarea zilnica (cabluri, aparatura electrocasnica, IT, de telecomunicații, dispozitive industriale, etc.).
Expunerea ambientalaă include sursele exterioare locației (tablouri electrice si transformatoare, antene de telecomunicații, linii de înaltă tensiune, instalații industriale, etc.).
Efectul expunerii este unul conjugat, incluzând ambele tipuri.

De obicei, o persoană obişnuită nu realizează că îşi pune sănătatea în pericol atunci când stă la calculator sau vorbeşte la un telefon mobil.
Câmpurile electromagnetice (EMF) sunt o problemă modernă serioasă putând duce la probleme de sănătate asociate cu:

  1. cancerul,
  2. boala Alzheimer,
  3. scleroza multiplă,
  4. oboseala cronică,
  5. avorturi spontane şi
  6. o serie de alte boli devastatoare

Expunerea la acest tip de radiaţii este aproape imposibil de evitat. Însă, cu o alimentaţie sănătoasă, cu un grad mai ridicat de conştientizare a problemei și limitarea extinderii tehnologiei pericolele EMF pot fi reduse.

Pericole ascunse sunt create de:

  1. telefoane mobile,
  2. linii de electricitate,
  3. calculatoare,
  4. cuptoare cu microunde,
  5. alte dispozitive electronice şi magnetice.

Câmpurile electromagnetice pot produce ravagii în organismul uman. Aceste câmpuri inducând:
– Slăbirea activităţii cerebrale.
– Uitarea, anxietatea.
– Depresia şi oboseala cronică, dar și alte stări neobișnuite care ne scad calitatea vieții.

Exista surse de radiație care pot genera boli grave si chiar terminale, in unele cazuri. Multe dintre efecte nu sunt vizibile pe termen scurt. Ele apar după mai mulți ani. Zeci de ani au trecut si cercetători importanți precum Marie Curie (singurul savant care a primit de doua ori premiul Nobel) au murit de cancere sau leucemii datorită mediului de lucru.
S-a concluzionat apoi ca radiațiile gama sunt extrem de nocive pentru organismul uman (si nu numai)… cu efect cumulativ.
Astăzi este acceptat la nivel mondial faptul ca aceste radiații ne expun la pericole foarte mari, mai ales din cauza faptului ca au efecte cumulative pentru organismul nostru.
Cei care lucrează în sfera unor astfel de radiații sunt ecranați cu materiale foarte dense (plumb), iar în plus, se iau si alte măsuri speciale de protecție.
Chiar si așa, medicii radiologi nu au voie să practice specialitatea lor până nu fac 1 sau 2 copii pentru ca aceștia să nu iasă cu malformații.
Persoanele practicante în defectoscopie (radiații gama) au un program limitat, sporuri deosebite si ies la pensie mult mai devreme decât restul populației.

UTILIZAREA FRECVENTĂ CREEAZĂ PROBLEME

Spre deosebire de radiaţiile X sau gamma, care au capacitatea de a rupe punţile dintre molecule, câmpul emis de dispozitivele electrice şi de telefoanele mobile este mai puţin agresiv.

Totuşi, expunerea repetată face ca riscurile pentru sănătate să crească.

„Câmpul emis de celulare ar putea produce o fragilizare a barierei hemato encefalice în zona în care acţionează sistemul de unde. Această barieră se permeabilizează suplimentar şi face posibilă trecerea unor substanţe care în mod normal nu ajung la creier”, explică profesor doctor Cristian Popescu, şeful clinicii de neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi.
Un alt mecanism de acţiune cu posibil efect nociv ţine de creşterea temperaturii cu 1-2 grade în zona cerebrală apropiată de telefon, pentru că „antena telefonului emite în spectrul microundelor şi deşi are o putere mai mică decât a cuptorului cu microunde, duce la o uşoară încălzire”, după cum ne explică Radu Braga.

Dezbaterile privind radiaţiile care ne înconjoară au luat amploare odată cu anunţul de marţi al experţilor internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, neexcluzându-se o legătură cu gliomul şi neurinomul acustic.
Anunţul a stârnit îngrijorare în rândul utilizatorilor.

„Eu cred că trăim într-o lume în care radiaţiile sunt la ordinea zilei.
Ca atare, nu prea ai cum să te fereşti de ele. Şi ce ţi se poate întâmpla în cel mai rău caz?
Să faci cancer”, afirmă Ştefan M. (61 de ani).

Aşadar, protejarea de câmpurile electromagnetice și limitarea tehnologiei EMF este un aspect esenţial pentru bunăstarea organismului uman.

Articol scris de eleva Mici Mihaela Georgiana 17 ani, sub îndrumarea profesorului de fizică Apostol Ghiță – 2016

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *